GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA TALEP DİLEKÇESİ
Tarih: 27.12.2018| Okunma Sayısı: 268

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA

TALEPTE BULUNAN: GAZİANTEP BARO BAŞKANLIĞI

KONU                    : Aydınlatma-temizlik sorununun çözülmesi, engelli rampaları ile asansör sisteminin yapılması ve altgeçitteki arzuhalcilerin kira sözleşmelerinin yenilenmemesi maksatlı taleplerimizi içerir dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR       :

Gaziantep Baro Başkanlığı olarak Gaziantep ili Şehitkâmil ilçesi Adliye Sarayı önündeki D400 İpek yolunun altında bulunan adliyeye geçişi sağlayan alt geçit içerisinde aydınlatma yetersizliği ve temizliği, engelli rampaları ve asansör sisteminin olmaması sebebi ile belediyenize bu konuda talepte bulunma gereği hâsıl olmuştur.

Resmi Gazetede yayımlanan 27.07.2013 tarihli 28720 sayılı GENEL AYDINLATMA YÖNETMELİĞİ genel aydınlatma yükümlülüğüne ilişkin görev sorumlulukların belirlenmesi ve tanımlara yer verilmiştir. Yönetmeliğin 4/1-ı bendinde genel aydınlatmanın tanımı yapılmıştır. Buna göre; Otoyollar ve özelleştirilmiş erişme kontrollü karayolları hariç, kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt-üst geçit, köprü, meydan ve yaya geçidi gibi yerler ile halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihî ve ören yerlerinin aydınlatılmasından bahsedilmiştir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz alt geçit yapısı gereği oldukça uzun ve yerin çok altında olması nedeni ile gün ışığı alamayan geçit, aydınlatma yetersizliği sebebi ile günün her saatinde karanlık ve akşamları hayli ıssız ve tedirgin edici olmaktadır. Gaziantep Baro Başkanlığı olarak meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın gündelik olarak kullanmakta olduğu bu güzergâh da aydınlatma yetersiz olması ve temiz olmaması hasebi ile birçok şikâyet almaktayız. Karanlık olan bu geçit başta kadın meslektaşlarımız olmak üzere birçok meslektaşımızı tedirgin etmektedir. Kaldı ki alt geçit de birçok kez suç işlenmiş ve vatandaşlarda tehlike altındadır.

Engelli vatandaşlar ve engelli meslektaşlarımız alt geçidi kullanamamaktadır. Engelli rampaları ve asansör yapılmasının elzem olduğu kanaatindeyiz.

Yine bu alt geçidin birisinde belediyenizce kiraya verilen “arzuhalci”(!) diye tabir edilen yerlerin 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 35 maddesine göre , “Kanun işlerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargı yetkisini haiz bulunan diğer organlar huzurunda gerçek ve tüzel kişilere ait hakları dava etmek ve savunmak, adli işlemleri takip etmek, bu işlere ait bütün evrakı düzenlemek, yalnız baroda yazılı avukatlara aittir.”hükmü ve yine 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Avukatlık yetkilerinin Başkaları Tarafından Kullanılmaması” başlıklı 63. Maddesine göre: “Baro levhasında yazılı bulunmayanlar ve ………şahıslarına ait olmayan dava evrakını düzenleyemez, icra işlemlerini takip edemez ve avukatlara ait diğer yetkileri kullanamazlar. Birinci fıkra hükmüne aykırı eylemde bulunanlara Cumhuriyet savcısı tarafından beşyüz Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Avukatlık yapmak yetkisini taşımadıkları halde muvazaalı yoldan alacak devralarak ve kanunların tanıdığı başka hakları kötüye kullanarak avukatlara ait yetkileri kullananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar…”gereğince hukuki hizmet verme yetkisi sadece avukatlara tanınmış bir yetki olması nedeniyle, mülkiyeti belediyenize ait olan bu yerlerin kira sözleşmelerinin yenilenmeyerek tahliye edilmesi hususunda çalışma yapılarak karar alınmasını, engelli rampaları ve asansör yapılmasını, alt geçitin aydınlatma yetersizliği ve temizliği sorununun biran önce çözülmesi  ve neticeden tüm taleplerimize ilişkin yazılı bilgi verilmesini saygılarımla talep ederiz.27.12.2018

EK: Şikâyete Konu Alt Geçitin Yerini Gösterir Kroki

Gaziantep Baro Başkanı