24 OCAK TEHLİKEDE AVUKATLAR GÜNÜ BASIN METNİ
Tarih: 25.01.2019| Okunma Sayısı: 123

• 24 OCAK TEHLİKEDE AVUKATLAR GÜNÜ BASIN METNİ

Madrid’de 24 Ocak 1977’de “Atocha Katliamı” diye anılan 4 işçi avukatının katledilmesi nedeniyle,  24 Ocak “Tehlikedeki Avukatlar Günü Olarak” kabul edilmiştir.  Avrupa Barosu İnsan Hakları Enstitüsü (İDHAE), Avrupa Demokrat Avukatlar Birliği (AED), Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) 2012 yılından sonra bu yıl bir kez daha “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü’nü ” Türkiye’deki avukatlara ithaf etti.

Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupalı Avukatlar Birliği (ELDH) yayınladığı rapora göre de ayrıca Türkiye; Tutuklu ve Hükümlü avukat sayısı olarak dünyada birinci sıradadır.

Ülkemizde her gün yüzlerce hatta binlerce meslektaş görevini yaparken hak ihlalleriyle karşılaşmakta,  görevi engellenmekte veya fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. İdareciler tarafından avukatların hedef gösterilmesi, medyada avukat aleyhine oluşturulan yanlış algılar, meslektaşlar üzerindeki baskıyı daha da artırmaktadır. Gün geçtikçe mahkeme salonlarında avukatlara yönelik saldırılar artmakta, keyfi şekilde avukatlar duruşmalardan atılmakta, kamu görevlileri tarafından “iş bozan” olarak nitelendirilip görevi yapılması engellenmektedir. Meslektaşlar savunma hakkının kutsallığına inanarak çıktığı bu yolda gerçekleri ve hakkaniyeti yüksek sesle dile getirdiği takdirde ise yargılanmaktadır. Yargılanma neticesinde bazıları tutuklanmakta bazıları da hüküm giymektedir. Avukata yönelik bu yaptırımlar vatandaşın savunma hakkı ve adil yargılanma hakkını da zedelemektedir. Bunun altında yatan sebep ise yargının savunma ayağının görmezden gelinmesi ve ötekileştirilmesidir. Avukatlar savunmalarını yaparken mesleki dokunulmazlık altındadırlar. Salt savunma yapması gerekçesi ile bir avukatın tutuklanması ise ülkemizde yargının düştüğü durumu göstermektedir. Yargının bu hali vatandaşların gözünde kurum olarak tam bir güvensizlik oluşturmaktadır.

Gaziantep Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak biz meslektaşlara atfedilen “24 Ocak Tehlikedeki Avukatlar Günü” dolayısıyla ilimizde ve çevre illerde meslektaşlarla dayanışmak amacıyla cezaevinde tutuklu avukatları ziyaret ettik. Yasadışı örgütlerle ilişkilendirilerek tutuklanan avukatların adi suç işleyen vatandaşa kıyasla ayrımcılığa tabi tutulduğunu bizatihi yerinde müşahede ettik. İnfaz kanununa aykırı olarak gerçekleştirilen haksız eylem ve fiillerin son bulması için görevliler tarafından derhal gerekli önlemler alınması zaruriyeti hasıl olmuştur.

Gaziantep Barosu Avukat Hakları Merkezi olarak meslektaşların ve yurttaşların bu güne değer atfettiğimizi, mesleğini icra ederken her türlü engellemelere maruz kalan meslektaşlarımız ile dayanışma ve birlik içinde olduğumuzu, savunmanın engellenmesi durumunda  bundan sonra da bu konuda kararlı mücadelemize devam edileceğini kamuoyuna duyururuz.

GAZİANTEP BAROSU AVUKAT HAKLARI MERKEZİ

<<<Nisan 2019><<