KAMUOYUNUN DİKKATİNE
Tarih: 3.08.2017| Okunma Sayısı: 1392

KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülmekte olan ve gizlilik kararı bulunan dosyada şüpheli tarafından verilen ifadenin medya mensuplarınca yayınlanması sonucu TCK 285. Maddesinde düzenlenen soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan, 2 medya mensubu hakkında tutuklama ve 1 medya mensubu hakkında ise adli kontrol kararı verilmiştir.

Mahkemelerce verilen kararlara uymak elbette ki yasal yükümlülüğümüzdür. Buna karşın; toplumda yaşayan yurttaşların birey olarak adalete olan inançlarının sarsılmasına, dahası adalete olan inançlarının yok olmasına sebep olan kararlara karşı da açıklama yapmamız zaruri olmuştur.

Anayasa ile teminat altına alınan ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ ne yazık ki verilen kararlar ile hiçe sayılmaktadır. Tutuklama kararının tedbir olduğu hususu ne yazık ki unutulmaktadır. Medya mensupları hakkında itham olunan suçlama Türk Ceza Kanunu’nun 285. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; soruşturmanın gizliliğinin ihlali suçunun yaptırımı 1-3 yıl arası hapis cezası veya adli para cezasıdır.

Sulh Ceza Hakimlerinin, Cumhuriyet Savcılılarının tutuklama taleplerini Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde değerlendirmesi gerekli iken anılan kararda bu değerlendirmenin yapılmadığı ve kararın hukuk devleti ilkesini Anayasasına koyan bir ülke için kabul edilemez bir durum olduğunu belirtmek durumundayız.

Gaziantep Baro Başkanlığı

<<<Haziran 2018><<