KAMUOYUNA DUYURULUR
Tarih: 2.03.2018| Okunma Sayısı: 498

KAMUOYUNA DUYURULUR!

Bizler Gaziantep Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak son dönemde yaşanan çocuk istismarlarını şiddetle kınıyor ve çocuk alanında çalışan avukatlar olarak bu davaların takipçisi olmaya devam edeceğimizi bildiriyoruz. Gün geçtikçe artan ve artık günlük hayatın ne yazık ki bir parçası haline gelen çocuğa karşı şiddet haberlerini ve bunların arasında yer alan çocuğun cinsel istismarı haberlerini endişe ile izlemekteyiz. Çocukların istismardan ve şiddetten korunması için yapıcı öneriler geliştirmek zorundayız . Bu sebeple çocukların korunması amacıyla yapılması gerekenleri belirtmek isteriz.

ÇOCUK SUSMAZ, SUSTURULUR!

Çocuğunuzun susmaması için neler yapabilirsiniz?

- Ona her zaman inanın.

- Özel bölgelerin nereler olduğunu doğru isimleriyle tanımlayın.

- Bedenine dair onu ayıplamayın.

- ‘’ Beni bir öp sana hediye vereceğim ‘’ gibi direktiflerde bulunmayın.

- Evde özel alanlarına saygı gösterin, ondan da aynısını bekleyin.

- Özel bölgelere ebeveynler hijyen/sağlık amaçlı, doktorlar da ebeveyn yanında ancak dokunabilir.

- Özel bölgelere çocuğun kendisinden başka kimse dokunamaz/bakamaz.

- Çocukları akraba bile olsa birini öpmeye/sarılmaya zorlamayın.

UNUTMAYIN !!! Çocuklara cinsel istismarda bulunan kişiler çoğunlukla onları şekerle kandırmaya çalışan yabancılar değil, çocuğun tanıdığı, güvendiği, hatta sevdiği aile içinden veya dışından yakınlarıdır.

1- Çocuklar bu konuda yalan söylemezler. İlk kurak çocuğa inanmak olmalıdır.

2- Her sosyo-ekonomik düzeyden ve her soyo-kültürel gruptan gelen çocuklar, cinsel istismara maruz kalabilir.

3- İstismarın olduğu yer genellikle ev, mahalle, okul, ev ile okul arasındaki yol gibi çocuğun içinde bulunduğu yakın çevredir.

4- İstismar eden kişiler çoğunlukla 20-40 yaşları arasında, tanıdık, evli ve çoğunlukla erkeklerdir.

5- Lütfen çocuklarınıza kimsenin onlara dokunamayacağını, böyle bir durum yaşadığında ses çıkarmaları ve derhal size söylemeleri gerektiğini, bunun bir ayıp değil, onların utanacağı bir durum değil; karşı tarafın suçu, rezilliği, iğrençliği olduğunu ve karşılığında cezalandırmaları gerektiğini öğretin.

Bir çocuğun istismara maruz kaldığına tanık olmuş veya bunu duymuşsanız ya da mesleğiniz (Doktor, sosyal hizmet uzmanı, rehber öğretmen, öğretmen, aile hekimi, psikolog, okul müdürü vb ) nedeniyle size başvurulmuşsa, öncelikle bunu KESİNLİKLE CİDDİYE ALMALISINIZ

İSTİSMARIN DURDURULMASI VE ÇOCUĞUN KORUNMASI, YASAL BİR ZORUNLULUKTUR.

Hukuki Yardım Danışmanlık İhbar etmek için BİZE ULAŞIN

0 342 231 5290 -0 342 221 0789