12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 12.06.2018| Okunma Sayısı: 122

12 HAZİRAN DÜNYA ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

“Korkmayın, siz özgür doğdunuz!!”

İqbal Masih, kendi gibi zorla çalıştırlan çocuklara böyle sesleniyordu: “Korkmayın siz özgür doğdunuz !” Pakistan’da bir halı fabrikasında çalıştırılmak için satıldığında sadece 4 yaşındaydı İqbal. Haftanın 7 günü 14 saat çalışmak zorundaydı. Kendisi gibi esir tutalan 30 çocukla bir tutsak olarak 6 sene yaşadı. Sonunda kendini zorla çalıştıran zorbaların elinden kurtuldu. Ancak,dünyanın dört bir yanında çocuk işçiliğiye mücadele eden çalışmalara katıldığı için – küçücük bedeniyle koca koca devletleri korkuttuğu için öldürüldü.
Türkiye’deki çocuk işçi sayısı iki milyona yaklaşmışken, çalışırken ölen çocuk sayısı ise her yıl biraz daha artmaktadır. Sebepleri ortadan kaldırılmadığı için her yıl “istikrarlı” bir şekilde “yükseliş”” gösteren çocuk işçiliği  nedeniyle;  2018  yılı  ülkemizde  Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı ilan edilmiştir. Yaşanan ekonomik sıkıntılar, eğitim sistemindeki tutarsız değişiklikler ve ailelerdeki gelecek kaygısı çocuk işçiliği yaşını  oldukça  düşürmüştür. Ayrıca ülkelerindeki savaş nedeniyle zorunlu göçle ülkemize gelen ailelerin çocukları da ruhlarındaki yaralar iyileşmeden bir de küçücük bedenleriyle ağır işlerde çalışmak zorunda kalmaktadır.
Her  beş çocuktan birinin işçi olduğu ülkemizde, iş cinayetine kurban giden  yirmi işçiden biri çocuk işçidir. Sırf bedava ya da ucuz iş gücü elde etmek uğruna binlerce çocuğun hayatı tehlikeye atılmaktadır. Çocuklar ağır işlerde, insani olmayan koşullarda ve çoğu zaman da sokaklarda çalışmak zorunda kalmaktadır. Çocuk işçileri bekleyen tek tehlike iş cinayeti  değildir.  Yaşça kendinden büyük insanlar arasında  çalışan savunmasız ve güçsüz  çocuklar aynı zamanda istismar, taciz ve işkence tehdidi altındadır.
Hergün yolda, inşaatta, kırmızı ışıkta, tarlada, atölyede, hurdacıda, bir çöp konteynırının başında, bedeninin ve yaşının küçüklüğüne aldırmaksızın yükünün değil de hayatın ağırlığı altında ezilen onlarca çocukla karşılaşıyoruz.  Bütün  çocuklar yaşlarına uygun sosyal bir yaşam sürmek, iyi bir eğitim almak ve güzel bir geleceğe sahip olmak hakkına sahiptir. Çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilmiş olması nedeniyle 2018 yılı ve devamında ücretsiz, zorunlu ve kaliteli eğitimin sağlanması yolunda önemli adımlar atılmalıdır. Gaziantep Çocuk Hakları Merkezi üyeleri olarak bizler, çocukların haklarını korumaya, hayallerinin teminatı olmaya devam edeceğiz. Çocuklarımıza onurlu bir gelecek, geleceğimize onurlu çocuklar bırakabilmek için çocuk işçiliğine karşı mücadele sözü veriyor ve sizleri de bu mücadelemize davet ediyoruz.

GAZİANTEP BAROSU ÇOCUK HAKLARI MERKEZİ

<<<Ağustos 2018><<