Kategoriler

19.05.2021

Özet
:

BASINA VE KAMUOYUNA

 

            Viranşehir Cumhuriyet Savcılarından Sayın Eyüp Akbulut tarafından Pandemi boyunca gerçekleştirilen tüm uygulamaların Anayasa’ya aykırı olduğuna, İnsan Haklarına aykırılığa, dolayısıyla hukuka aykırılığa dikkat çeken bir video kaydı ile açıklama yapılmıştır. Videonun devamında ise mevzuat gereği mahkeme kararlarının gerekçeli olması gerektiğinden, ilk derece mahkemesi tarafından gerekçesiz karar verilmesi durumunda Yargıtay’ın kararı bozacağından, mahkemelerin bir tarafın idare olması durumunda ayrımcılık yaparak aynı ara kararı tekrar ettiğini, yayımlanmış genelgenin idareden neden istendiğini, mahkemeye cevap verilmemesinin aslında keyfiliğin boyutunu gösterdiğini, tedbir dolayısıyla verilen cezalara karşı yapılan itirazların kasten bekletildiğini, demokratik bir toplumda özgür basının bütün fikirleri vatandaşlar ile paylaşması gerektiğini, bir suç işlendiğini gören her cumhuriyet savcısının resen soruşturma başlatması gerektiğini, derhal işin gerçeğinin araştırılması gerektiğini, farklı bir olaya ilişkin eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in beyanından söz ederek, görüntülerin internete yayıldığı nedeniyle resen soruşturma başlatılması gerektiğini, videoda saydığı iddialar kapsamında pandemi ve aşı nedeniyle resen soruşturma başlattığını beyan etmiştir.

            Yeterince insanın intihar ettiğini, iflas ettiğini beyan etmiştir. Tedbirlere rağmen parti kongrelerinin yapıldığını, bu durumda tedbirlerin gereksiz olduğunu, bunları söylediği için muhtemelen işini kaybedebileceğini, susan Avukatların, Baroların tavrını anlamadığını, pek çok milletvekilinin dahi tedbirlere uymadığını, soruşturma yapacak personel bulamadığını, gece yarılarına kadar çalıştığını, mobese kamerası başına oturtulan kamu görevlilerinin israf olduğunu, doğuda personele ihtiyaç olduğunu, haksızlığa karşı susmayı haysiyetine yediremediğinden bahisle soruşturma açtığını ve hiçbir Cumhuriyet Savcısının artık ben bilmiyordum diyemeyeceğini, belirterek paylaşımda ve beyanlarda bulunmuştur.

            Gaziantep Barosu olarak Viranşehir Cumhuriyet Savcısı Eyüp Akbulut’un yanında olduğumuzu belirtmek isteriz.  Savcı bey yaptığı açıklamalar, paylaştığı bilgiler ve kararlarla olması gereken hukuk düzeninden bahsetmiştir. Yıllarca olması gereken hukuk düzeni ile olan arasındaki farkları göstermek adına Baromuz adına davalar açtık, açıklamalar yaptık. Ülkemizde uzun zamandan bu yana talimat almadan açıklama yapan Savcı Eyüp Akbulut’u tebrik ediyoruz. 

            Ülkenin genelge, özelge ve tebliğlerle yönetildiğini yıllarca belirttik. Bu aşamada bir tek yargı mensubu yanımızda olmadı. Hatta açtığımız davaların tamamında “davanın reddine” yönelik kararlara imza attılar. Hakim-Savcı güvencesinin olmadığı ülkemizde maalesef gelinen noktada, yargı siyasetin, yürütmenin oyuncağı olmuş vaziyettedir. Yargı denetimsiz iktidar, savunmasız yargı hayalleri kurulmaktadır. Yargının bağımsız ve tarafsızmış gibi bile davranamadığını, yargıya duyulan güvenin tarihin en dip seviyesine düştüğünü, devletin hukuktan, yargının da adaletten kopuşa sürüklendiğini, hukuksal ve yargısal süreçlerde savunmanın yok sayıldığını, avukatların ekonomik ve mesleki hiçbir sorununa, bilerek ve isteyerek, hiçbir ciddi ve kalıcı çözüm üretilmediğini görmekteyiz.

              Bir savcının Cumhuriyet Savcısı olduğunu hatırlaması ve uzun zamandan beri yaptığı araştırmaları bizlerle paylaşması yargı adına umut verici gelişmelerdir. Tüm Cumhuriyet Savcılarına örnek olmasını temenni ederiz. Savcı Eyüp Akbulut konuşmasının bir yerinde Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek’den hareketle medyada yer alan ve milyonlarca kişi tarafından izlenen Suç Örgütü Lideri olarak itham edilen Sedat Peker videolarından da bahsetmektedir. Bunun için de bir Cumhuriyet Savcısının çıkıp resen soruşturma yapmasını, hukuk ile bağdaşan kararlar alınmasını, belirttiği tüm hususlarda araştırma yapılmasını, bu beyanlarının tamamının suç ihbarı olarak nitelendirilmesini bekliyoruz.

            Gaziantep Barosu gerçek, tarafsız ve bağımsız bir hukuk ve yargı düzeninden yanadır. Bağımsız ve adil bir yargı ancak Yargının ve Avukatların bağımsızlığı ve toplumsal adalet mücadelesi ile mümkündür. Komuoyuna saygıyla sunarız.

 

                                                                                  GAZİANTEP BAROSU BAŞKANLIĞI

Resim
15 TEMMUZ MAHALLESİ 148063 NOLU CADDE NO:13 ŞEHİTKAMİL/GAZİANTEP (Nesibe Aydın Okulları Yanı)
0 342 231 52 90
iletisim@gaziantepbarosu.org.tr
www.gaziantepbarosu.org.tr ©
X
Yol Tarifi
Mail
Telefon